Spring til indhold

Proteinpulver

Proteinpulver er én af de absolut mest essentielle værktøjer du kan bruge, i forhold til at bygge muskler, tabe fedt og generelt vedligeholde en sund og velfungerende krop. Man indtager proteinpulver som et ekstra tilskud, oveni den kost man ellers indtager. Det er meget vigtigt for os at understrege, at proteinpulver ikke er en "magic bullet", der automatisk får dig til at vokse, tabe dig eller andet bare ved at indtage det. Skal man bruge det, skal det gøres ordentligt, og det kræver at man sætter sig lidt ind i “how to” og hvad der kan være bedst i forhold til dine mål. En godt sted at starte, hvis man ønsker at kombinere for at skabe bedre resultater, kan f.eks. være at benytte Kreatin og BCAA sammen med sit proteinpulver. Husk altid på, at du kan kontakte os hvis du har spørgsmål omkring proteinpulver eller andre kosttilskud, både hvad angår hvilket man skal vælge, for at ramme dine mål bedst, men også hvordan man bedst bruger dem. 

Proteiner består af aminosyrer, som er de mindre bestanddele der udgør disse. Der er 20 i alt, essentielle og ikke-essentielle. De essentielle er ikke noget kroppen selv kan lave, hvilket gør det endnu mere vigtigt at få indtaget i korrekte mængder, så man ikke ender med at mangle noget. Med andre ord, skal du f.eks. bygge muskelmasse, er det super vigtigt at indtager de korrekte mængder af protein på dagligt basis. Det skal primært komme fra den mad du spiser, og så kan proteinpulver udgøre den lille, ekstra del, som kan være med til at skubbe kroppen i den rigtige retning. Vil man gerne tabe sig, er udgangspunktet det samme. Sørg for at få nok proteiner, så din muskelmasse bliver vedligeholdt så godt som muligt, mens du taber fedt. Mere muskelmasse betyder højere stofskifte, så det er en virkelig god idé at sørge for at holde et relativt højt proteinindtag.

Proteinpulver er ikke en ny opfindelse, og det har eksisteret i en del årtier efterhånden. Man laver det som et biprodukt af osteproduktion, hvilket umiddelbart måske ikke lyder super tiltalende, men som årene er gået, er både produktet og i særdeleshed også smagen, virkelig gået hen og blevet nogle stærke salgspunkter. I tidernes morgen var det helt sikkert ikke tilfældet, og der kunne anskaffes nogle ganske horrible pulvere, som sikkert nok gjorde hvad det skulle, men som bestemt ikke var umagen værd, hvis man havde bare den mindste smule sans for velsmagende og lækre oplevelser på den konto. Men det var dengang. I dag kan man få proteinpulver der, hvis man blander det med f.eks. skummetmælk og måske lige smider nogle isterninger sammen med det hele i en blender, kan skabe noget der til forveksling minder om regulære milkshakes, men af en slags der gør godt for dig.

Det smarte ved at bruge proteinpulver er at det er super nemt at have med, hvor end du skal hen. Hav det med i din træningstaske når du skal træne. Tag en lille beholder eller pose med på farten, sammen med din shaker hvis du skal ud og rende i længere tid, og ved at der kommer til at gå lidt tid før du skal spise igen. Snup en shake som noget af det sidste du indtager på dagligt basis, for at give kroppen nogle brugbare byggesten, den kan arbejde med, indtil det er på tide at spise morgenmad igen. Muligheder er der masser af, hvis man bare er en lille smule kreativ, og det gælder også for hvordan din proteinshake skal laves. Som nævnt tidligere, kan en lille smule ekstra gøre en kæmpe forskel, som f.eks. isterninger, en banan, en håndfuld, en håndfuld nødder, ja hvad der end lige måtte være noget for dig, kan du bruge til at “spice” din shake op, og når der tilmed er et utal af smagsvarianter i proteinpulveret, er det næsten lige før man kan være i tvivl om hvor man skal starte.

Men vælger man så, er der sikkert nogle der gerne vil vide her, for der er mange muligheder, nogle dyrere end andre, nogle lavet på én type proteiner, mens andre er lavet på en anden, og nogle helt tredje består af flere forskellige typer. Er der noget der er bedre end de andre, og skal man virkelig betale for de aller dyreste før det er noget der virker? Lad ops kigge lidt nærmere på de mest gængse typer, og hvor de primært bruges:

  • Valle Protein: Den mest “almindelige” type protein -også kaldt Whey Protein, og den som alle der har brugt proteinpulver, nok er stødt på mindst én gang gennem tiden.
  • Kasein Protein: Også kaldet “nat protein” i folkemunde. En type af protein der gør sig rigtig godt som noget man tager sent på dagen, da det tager lang tid at nedbryde, og derfor giver kroppen noget at arbejde med mens man sover.
  • Soja protein: Et alternativ til de proteintyper der er lavet på mælk (valle, kasein osv.) for dem der ikke bryder sig om, eller ikke kan tåle den slags. Der er som regel bred enighed om at det ikke er det bedste, når det kommer til kvalitet, men det kan bestemt bruges i en håndevending hvis der er ikke er alternativer. 
  • Vegansk Proteinpulver: Et nyere koncept i forhold til de mere etablerede typer, men i særdeleshed noget der vinder plads hos mange forbrugere, i og med kilderne er ikke-animalske, hvilket har stor betydning for dem der har deciderede fysiske og/eller moralske problemer ved indtagelse af én eller flere af de mere “almindelige” typer.
  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6142015/
    Cintineo, Harry P et al. “Effects of Protein Supplementation on Performance and Recovery in Resistance and Endurance Training.” Frontiers in nutrition vol. 5 83. 11 Sep. 2018, doi:10.3389/fnut.2018.00083

  2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25169440/
    Pasiakos SM, McLellan TM, Lieberman HR. The effects of protein supplements on muscle mass, strength, and aerobic and anaerobic power in healthy adults: a systematic review. Sports Med. 2015 Jan;45(1):111-31. doi: 10.1007/s40279-014-0242-2. PMID: 25169440.