Spring til indhold

Pre-Workout

Pre-Workout kan være svaret på spørgsmål som "manglende energi?", "brug for at skubbe niveauet et nyk opad?",  "kan du godt li at lige få det sidste “los bagi”, inden du skal træne?". Hvis du kan nikke genkendende til nogle af disse scenarier, er der en virkelig god chance for at Pre-Workout kunne være noget for dig! 

Chancerne er at adskillige allerede kender til det i forvejen, men for dig der ikke tidligere har stiftet bekendtskab med Pre-Workout, er her en lille introduktion som nok skal klæde dig på til at vælge korrekt, eller i det hele taget til at vurdere om det er noget for dig. Pre-Workout er ikke noget vi betragter som værende essentielt for at kunne skabe vedvarende resultater, uagtet hvad de måtte være, men det kan godt være med til at presse de enkelte træninger derhen hvor man lige er i stand til at tage et par reps mere (1). 

Som navnet antyder er der tale om noget man tager inden (“Pre”) træning (“Workout”) og altså dermed noget der adskiller sig fra f.eks. proteinpulver, som man skal tage dagligt. Idéen er at produktet skal give dig et energiboost, fokusere dig mentalt, give et bedre pump i musklerne og generelt bare give dig mulighed for lige at presse dig selv en smule mere, når du skal træne. 

Men der er virkeligt mange forskellige typer at vælge imellem, og det vil være umuligt at sige hvilken der er bedst, da alle er skruet sammen forskelligt, og derfor også kan opleve forskellige virkninger. Nogle har en højere tolerance overfor f.eks. koffein, som er en typisk ingrediens i mange af den slags produkter, som er bevist godt kan have en signifikant effekt på træningen (2) og det kan derfor være en god ting at sigte efter nogle der er højt doseret på den konto, hvis man godt kan lide den effekt. Andre har en meget lavere tolerance, og bør derfor sigte efter nogle der er lavere doseret, eller dem der er helt uden stimulanser. Koffein

Som regel indeholder Pre-Workout også kreatin, dog ikke i mængder der er store nok til at man kan undlade kreatin ved siden af, hvis man f.eks. er i gang med at tage muskelmasse på. Nogle kan også indeholde Beta Alanin som er den effekt der giver den “prikkende fornemmelse” i huden, hvilket indikerer at dine blodkar åbnes mere effektivt op, således at blodgennemstrømningen er optimeret, og du derved kan få et bedre pump. En anden ofte set ingrediens er større eller mindre blandinger af BCAA (Branched Chain Amino Acids), som er nogle bestanddele af proteiner, der er super vigtige at få mens man træner, for at starte opbygningsprocessen, fra det sekund man løfter vægtene. Igen sjældent højt doseret, men ikke desto mindre kan de godt være til stede.

En grov opdeling af Pre-Workout kan gøres så simpelt, at såfremt bøtten er lille (typisk maks 500 g) er der tale om et produkt der primært handler om energi. Er bøtten over 500 g vil der oftest være tale om et produkt, der er lidt mere omfattende. Dvs. mere fokus på kreatin, aminosyrer og deslige, frem for fokus på energi som i de mindre bøtter. Der er naturligvis ikke en 100% gældende regel, men det er en OK indikator for hvor man bevæger sig hen, alt efter hvor meget pulver du finder i bøtten.

Man skal dog være en smule varsom, når det kommer til produkter af denne slags. Og her mener vi ikke at det er farligt, men alt efter hvordan man tolererer de forskellige ingredienser, er det altid en god idé at starte ud med en halv dosering (typisk ½ scoop) før man justerer op. Find ud af hvordan du reagerer, hvis du har investeret i et produkt du ikke tidligere har prøvet, og tag derefter stilling til om du skal bruge mere eller mindre pulver pr. servering. EU har (heldigvis vil mange mene) nogle af de strammeste regler for udvikling, salg og markedsføring af produkter af denne slags. Det er ikke muligt at sælge “off-brand” produkter, der ikke er godkendt til brug i den europæiske union, og det giver dig - som forbruger, en ekstra sikkerhed i at man godt kan benytte pre-workout uden at bekymre sig. Som altid bør man bruge det varsomt, og sætte sig lidt ind hvad man har brug for, og hvad man søger i et produkt af denne klasse, men finder man noget der virker, er der helt sikkert en god chance for at din træning kan blive “next-level”! 

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4947244/
    Martinez, Nic et al. “The effect of acute pre-workout supplementation on power and strength performance.” Journal of the International Society of Sports Nutrition vol. 13 29. 16 Jul. 2016, doi:10.1186/s12970-016-0138-7

  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6837311/
    Santos-Mariano, Ana C et al. “Effect of caffeine on neuromuscular function following eccentric-based exercise.” PloS one vol. 14,11 e0224794. 7 Nov. 2019, doi:10.1371/journal.pone.0224794